Wednesday, May 23, 2012

ME ontruimt tentenkamp Ter Apel


http://nos.nl

Mobiele Eenheid op het terrein in Ter ApelMobiele Eenheid op het terrein in Ter ApelJan van Loenen/Nieuwsuur
In Ter Apel is de ontruiming van het tentenkamp van asielzoekers bezig. Alle tenten zijn afgebroken en de meeste asielzoekers zijn vertrokken of afgevoerd.
In het kamp zit nog een kleine groep Somaliërs. Zij worden een voor een door de ME afgevoerd.
Het is onduidelijk hoe ver de ontruiming is gevorderd. De ME schermt het kamp af met busjes, waardoor journalisten geen goed zicht hebben op de ontruiming.

Voorstel Leers

De gemeente Vlagtwedde kondigde eerder vandaag aan dat het protestkamp ontruimd zou worden, als de asielzoekers niet vrijwillig zouden vertrekken. In het kamp zaten toen ook nog Irakezen en Iraniërs.
De meeste Irakezen besloten vanochtend hun protest op te geven. Zij gingen in op een voorstel van minister Leers. Hij biedt de asielzoekers drie weken opvang in afwachting van een overleg dat hij heeft met een Iraakse minister. Dat gesprek vindt medio juni plaats. De Irakezen zijn bang voor hun veiligheid als ze terug moeten naar hun vaderland.

Kort geding

De asielzoekers hebben een kort geding aangespannen om de ontruiming te voorkomen. Dat gaat morgen, ondanks de actie van vandaag, gewoon door. De advocaten van de asielzoekers hopen dat de ontruiming niet wordt toegestaan door de rechter, zodat de asielzoekers het tentenkamp weer kunnen opbouwen

No comments:

Post a Comment